Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Κοσμηματοθήκες! Ένας μαγικός κόσμος ....

Οι κοσμηματοθήκες είναι κάτι περισσότερο από απλοί χώροι αποθήκευσης των κοσμημάτων.  Για αιώνες φυλάνε πολύτιμα αντικείμενα  και έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα ως δώρα, καθώς και ως κειμήλια. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία της κοσμηματοθήκης και το ρόλο της ως κειμήλιο.
Τα πιο περίτεχνα κουτιά κοσμημάτων έχουν περάσει από γενιά σε γενιά εδώ και χρόνια. Θεωρούνται πολύτιμα όχι μόνο για τα κοσμήματα που αποθηκεύονται μέσα τους αλλά για την όμορφη κατασκευή τους και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και για τις αναμνήσεις που συμβολίζουν.


Από πότε υπάρχουν οι κοσμηματοθήκες;

Το κόσμημα έχει φορεθεί από τον άνθρωπο από την εποχή του λίθου και κουτιά κοσμημάτων έχουν εμφανιστεί από την αρχαία εποχή. Τα μικρά αυτά κιβώτια των θησαυρών στην αρχική τους μορφή ήταν φτιαγμένα από χρυσό, ασήμι, χαλκό και ελεφαντόδοντο. Ήταν πολύτιμα αντικείμενα, από μόνα τους, έστω και αν δεν είχαν κόσμημα στο εσωτερικό τους.


Πριν από την σύγχρονη βιομηχανική εποχή, οι κοσμηματοθήκες ήταν χειροποίητες, φτιαγμένες από ειδικό μάστορα και η κάθε μία ήταν μοναδική. Όταν υιοθετήθηκαν οι τεχνικές της μαζικής παραγωγής, στη συνέχεια, οι κοσμηματοθήκες άρχισαν να παράγονται σε βιομηχανικές ποσότητες.Στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα οι γυναίκες διψώντας  για μια δόση από  τη μόδα των μεγάλων πόλεων του κόσμου, άρχισαν να εκπληρώνουν αυτή τους την επιθυμία κάνοντας παραγγελίες από τους ανάρπαστους εκείνη την εποχή καταλόγους ταχυδρομικών παραγγελιών. Οι κοσμηματοθήκες έγιναν τότε μια δημοφιλής μόδα για αγορά στο εμπόριο δι 'αλληλογραφίας.
Η αύξηση της διεθνούς κυκλοφορίας των ταξιδιωτών τον 20ο αιώνα συνέβαλε επίσης σε μια άλλη χρήση του κοσμηματοθήκης.  Τα κουτιά άρχισαν να αγοράζονται ως αναμνηστικά των εξωτικών τοποθεσιών που είχαν επισκεφτεί οι ιδιοκτήτες τους.



Η παράδοση να δίνονται κοσμηματοθήκες ως κειμήλια υπάρχει εδώ και αιώνες και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πολλοί θεωρούν ένα κουτί κοσμημάτων ως ένα μέρος όπου μπορούν να αποθηκεύουν ένα κόσμημα, που έλαβαν από τους αγαπημένους τους, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και μετά να το περάσουν έτσι στην επόμενη γενιά.Οι κοσμηματοθήκες είναι ένα δώρο που αρμόζει σε πολλές περιπτώσεις! Κάποιες φορές ως δώρο Χριστουγέννων ή γενεθλίων, άλλοτε σε γάμους, σε επετείους, σε  αρραβώνες και σε προαγωγές. Είναι ένα δώρο-ορόσημο για να θυμόμαστε ημερομηνίες.
Οι σύγχρονες κοσμηματοθήκες σήμερα είναι κατασκευασμένες από ξύλο, δέρμα, ύφασμα και διάφορα άλλα υλικά. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μεγεθών και τύπων για να διαλέξετε αυτή που σας αρμόζει.




Εάν κι εσείς θέλετε να κρατήσετε τα κοσμήματα σας όμορφα και τακτοποιημένα και να διατηρήσετε τις μνήμες που συνδέονται με αυτά, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε μια κοσμηματοθήκη. Μπορείτε να βρείτε πανέμορφα σχέδια στο εμπόριο αλλά και να δοκιμάσετε να φτιάξετε τα δικά σας!!!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





 
 
 
 
 
 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

αρχείο

τα νεα μου...

φίλοι