Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Χρυσά Αιγυπτιακά Κοσμήματα


Σήμερα τα χρυσά κοσμήματα  μπορεί να είναι  μια μανία, μια ματαιοδοξία ή ένα σύμβολο θέσης. Ωστόσο, τα πολύτιμα μέταλλα έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ανθρώπων με πολλούς και παράξενους τρόπους για χιλιάδες χρόνια.


Από το αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό ως την  εποχή των αλχημιστών πάρα πολλοί  προσπάθησαν να καταλάβουν τον χρυσό και να "ξεκλειδώσουν" τον κώδικα του.Βέβαια καμία προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία, αλλά φαίνεται ότι ο αρχαίος αιγυπτιακός λαός ήταν πολύ κοντά στο να ξεσκεπάσει το αίνιγμα.

Για ένα αρχαίο Αιγύπτιο τα κοσμήματα είχαν εντελώς διαφορετική αξία. Ο χρυσός ήταν το σύμβολο της μακροζωίας, της αιώνιας ζωής και την αρχοντιάς. Ήταν το χαρακτηριστικό του Φαραώ.Πίστευαν με  αφοσίωση ότι ο λάπις, ο αμέθυστος, το τιρκουάζ, ο γρανάτης και άλλα πολύτιμα υλικά έχουν μαγικές ιδιότητες και ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν από κακά πνεύματα, τα ξόρκια, τις ασθένειες, ακόμα και την κατάθλιψη.

Εν μέρει, η παράδοση αυτή έχει διατηρηθεί ως τις μέρες μας - ακόμη και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο χρυσός, το ασήμι και οι πολύτιμοι λίθοι έχουν κάποια λεπτά χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να περιγραφούν  με σύγχρονους όρους της επιστήμης. Κάθε υλικό - και κυρίως ο φυσικός πολύτιμος λίθος - έχει τη δική του δόνηση και μια τέτοια δόνηση μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ενεργειακό πεδίο (θα το έλεγα «ψυχή») ενός ατόμου. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε την εσωτερική φωνή μας και να χρησιμοποιούμε τη διαίσθησή μας για να επιλέξουμε ένα λίθο, όχι μόνο αισθητικούς λόγους αλλά και για ενίσχυση της ενέργειάς μας.

Οι αρχαίοι φορούσαν τα στολίδια τους σε αρκετά μέρη του σώματος. Ένα κολιέ θα προστάτευε την καρδιά ή θα ενίσχυε την δημιουργικότητα. Ένα δαχτυλίδι θα φοριόταν για προστασία. Υπήρχαν και άλλα είδη κοσμημάτων για τον καλλωπισμό των αρχαίων Αιγυπτίων, που έχουν χάσει δυστυχώς τη χρηστικότητα τους σήμερα - ειδικά κοσμήματα για το μέτωπο, τους αστραγάλους, γύρω από τη μέση και τους ώμους.Τα αρχαία αιγυπτιακά κοσμήματα συνήθως εκπροσωπούσαν θεότητες, ο πιο δημοφιλής είναι ο Κεφερ- ο Σκαραβαίος θεός. Επίσης απεικονίσεις  της Ίσιδας και της Όσιρις δεν ήταν σπάνιες. Τα σημερινά αντίγραφα των αιγυπτιακών κοσμημάτων είναι παρόμοια - βέβαια δεν είναι τόσο περίτεχνα και χρησιμοποιούνται φθηνότερα υλικά.


Παρά το γεγονός ότι τα στερεά χρυσά και ασημένια κοσμήματα είναι ευρέως διαθέσιμα σε αυτή την κατηγορία, το πιο εντυπωσιακά βραχιόλια και δαχτυλίδια είναι εκείνα που είναι διακοσμημένα με πέτρες σε δελεαστικά χρώματα. Στα αιγυπτιακά κοσμήματα αρμόζουν οι σπάνιοι και όμορφοι πολύτιμοι λίθοι που εκτός από το διακοσμητικό τους ρόλο, επηρεάζουν θετικά  και την ψυχή μας!

 
 
 
 
 
 
 
 

 






2 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Εσένα δεν σε προλαβαίνουμε! Κράτα λίγο τις αναρτήσεις σου, θα μας εξαντληθείς και θα σε χάσουμε!

drosostalitsa είπε...

Γλυκια μου kariatida με προσεχεις!!!!! σμουατςςςς!
αλλα μην ανησυχεις....δεν εξαντλούμε τόσο εύκολα...έχω αποθέματα ενέργειας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

αρχείο

τα νεα μου...

φίλοι