Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Κέλτικα κοσμήματα! Περίπλοκα και Μαγευτικά




Μια αρχαία και ιστορική τέχνη που υπερβαίνει το χρόνο και τους πολιτισμούς, το κέλτικο κόσμημα είναι γνωστό για τις ρευστές γραμμές του που στροβιλίζονται, κάνουν σπείρες και κόμπους και αντιπροσωπεύουν τη πολυπλοκότητα και  τη διασύνδεση της ζωής.
Τα κέλτικα κοσμήματα παραμένουν υψηλά στις προτιμήσεις, αν και τα σχέδια τους έχουν εμπνευστεί αιώνες πριν, παρόλαυτά εξακολουθούν να μαγεύουν και να γοητεύουν.



Χιλιάδες χρόνια πριν, οι Κέλτικες φυλές κάλυπταν μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Η πιο παλιά καταγεγραμμένη ιστορία προέρχεται περίπου από το 500 π.Χ., αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχαν πολύ νωρίτερα. Επίσης, ιστορικές αναφορές προέρχονται από γειτονικές φυλές και από τους εχθρούς τους. Ως αποτέλεσμα, η κέλτικη ιστορία δεν είναι ζωγραφισμένη με τα πιο λαμπρά χρώματα και οι Κέλτες θεωρούνται βάρβαρος λαός.


Ακούγοντας λοιπόν τη μελανή ιστορία τους, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτά είναι τα ίδια άτομα, που είναι υπεύθυνα για την ευαίσθητη και περίπλοκη τέχνη των Κέλτικων κοσμήματα.

Τα χαρακτηριστικά των κέλτικων σχεδίων είναι οι στρόβιλοι, οι σπείρες και οι κόμποι. Όλες οι γραμμές αυτών των σχεδίων συνδέονται μεταξύ τους και αυτό είναι ενδεικτικό της πεποίθησης των Κελτών ότι όλα τα πράγματα στη ζωή συνδέονται.

Υπάρχουν διάφορα σχέδια που δεν σημαίνουν τίποτε, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι κόμποι που είναι γνωστοί που έχουν νόημα, όπως ο κόμπος του γάμου ή ο κόμπος της αγάπης, που είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της Κέλτικης φιλοσοφίας για την διασύνδεση της ζωής.

Ένα άλλο δημοφιλές σχέδιο είναι η δημιουργία κελτικου σταυρού.
Αρχικά ήταν ένα ειδωλολατρικό σύμβολο που οι τέσσερις κορυφές του εκπροσωπούσαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, μα όταν γεννήθηκε ο Χριστιανισμός, ο κόμπος-σταυρός πήρε ένα πιο θρησκευτικό νόημα.


Υπάρχει ένα κομμάτι μαγείας στην Κέλτικη τέχνη δημιουργίας κοσμημάτων και τα σχέδια μπορούν να φορεθούν με οποιοδήποτε στυλ εμφάνισης.



Κέλτικα κοσμήματα






 
 
 

 
 






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

7 σχόλια:

Fegia είπε...

Εξαιρετική η δουλειά σου (γενικότερα)!
Και ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η προσπάθεια να διαδόσεις τη συγκεκριμένη τέχνη.
Είμαι θαυμαστής του κοσμήματος και μου αρέσει να φορώ δακτυλίδια.
Οι γυναίκες έχετε, βέβαια, το προνόμιο περισσότερων επιλογών!.. :))
Καλό βράδυ.

πουαντερι είπε...

Τωρα τελικα ξερω οτι μου αρεσουν πολυ τα Κελτικα κοσμηματα γιατι ολο τετοια σχεδια διαλεγω να φωραω.
Μου αρεσουν επισης και κατι καρφιτσες που φορανε εξω αλλά εδω δεν μπορω να τις βρω.
Ειναι σαν φουρκετες και μπαινουν σε πλεκτα κυριως.
Περιπου στην περιγραφω: ειναι ενας κυκλος απο υλικο συνηθως ξυλο και μια μικρη βελονα σαν τις βελονες που πλεκουμε που μπαινει μεσα απο τον κυκλο πιανοντας μαζι και το πλεκτο.
Ξερεις τιποτα; ή δεν το ειπα σωστα και δεν καταλαβες;!

drosostalitsa είπε...

Καλησπερα κορίτσια! Καλωσηρθατε :)

Πουαντερι καταλαβα για ποιες καρφιτσες λες! Είναι όντως πανέμορφες! Θα ψάξω πληροφορίες και σύντομα θα ξερουμε και οι 2 περισσότερα ;)

πουαντερι είπε...

Εισαι τελεια!!!
Εχω πολλα πλεκτα κασκολ που θα ηθελα να τα φορεσω με τετοιες καρφιτσες αλλά οπου κι αν τις εχω περιγραψει δεν καταλαβαινουν τι τους λεω.
Πολυ χαρηκα τωρα! Βεβαια θα μου πεις γιατι δεν τις παιρνω απο το ιντερνετ; να δεν εχω ψωνησει ποτε ετσι και δεν ξερω πολλα πραγματα.

Artanis είπε...

Ωπ, πάνω στα Κέλτικα έπεσα, και ένα ψώνιο το έχω...
Συνέχεια προβλήματα είχα με τα σχέδιά μου στην σχολή, αλλά εγώ επέμενα :)
Καλημέρα από ΝΖ...

kariatida62 είπε...

Βρε Δροσοσταλίτσα, δεν μας έχεις πεί, ποιά είναι ακριβώς η σχέση σου με τα κοσμήματα? Έχεις σπουδάσει σχέδιο? Τα εμπορεύεσαι? Ή η ενασχόλησή σου είναι σε ερασιτεχνικό επίπεδο?
'Οπως και νάχει οι αναρτήσεις σου όλες μία και μία, ξεχωριστές, όπως εξ'άλλου και αυτή!

drosostalitsa είπε...

Καλησπέρα!

Η δημιουργία κοσμημάτων είναι η αγάπη μου! Καθαρά ερασιτεχνικά για αρχή, μιας και δεν παράγω ποσότητα...
Δεν εμπορεύομαι, αν και είναι στα μακρινα μελλοντικά μου σχέδια, ελπίζω δηλαδή να βρώ το χρόνο για να ασχοληθώ εξ ολοκλήρου με τα κοσμήματα και να τα κάνω επάγγελμά μου. Προς το παρόν δημιουργώ....για μένα και τις φίλες μου :)
Απλά έχω τρέλα με το αντικέιμενο και σας την μεταδίδω...κι όπως βλέπω δεν είμαι μόνη !!!
Φιλιά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

αρχείο

τα νεα μου...

φίλοι