Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Κοσμήματα-αντίκες. Χρήσιμες συμβουλές για την αγορά τους



Όλοι οι εραστές του καλού κοσμήματος επιδιώκουν να προσθέσουν ένα vintage κομμάτι στην γκαρνταρόμπα τους Κρατήστε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές στο μυαλό σας όταν θα αποφασίσετε να αγοράσετε ένα κόσμημα-αντίκα για τον εαυτό σας ή με σκοπό να το χαρίσετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.





Τι πρέπει να προσέξω όταν αγοράζω vintage κοσμήματα;

Κατάσταση
Μην παίρνετε σαν δεδομένη την καλή κατάσταση ενός κοσμήματος αντίκα. Σίγουρα ένα βικτωριανό κόσμημα ή ένα κόσμημα της δεκαετίας του 1930 δεν θα φαίνεται καινούριο,  αλλά μπορείτε να βρείτε κοσμήματα που δεν έχουν φορεθεί πολύ και η κατάσταση τους είναι πολύ καλή.
Προσέξτε ιδιαίτερα αν το μέταλλο του κοσμήματος έχει λεκέδες, αν είναι σκοτεινό και θολό, εάν λείπουν μέρη ή πέτρες από το κόσμημα, είτε έχει γρατσουνιές και είναι σπασμένο.  Όλα αυτά ρίχνουν αρκετά την τιμή του κοσμήματος-αντίκα. Επίσης οι εμφανείς επισκευές, όπως η πρόχειρη συγκόλληση ή η αντικατάσταση με τυχαίες πέτρες σε ένα vintage κόσμημα είναι ένας βασικός παράγοντας για να το ξανασκεφτείτε.
Μην δέχεστε να πληρώσετε ένα μεγάλο ποσό σε μια στιγμή απελπισίας ή σε ψώνια τελευταίας στιγμής για ένα κομμάτι σε κακή κατάσταση.




Ποιότητα
Κοιτάξτε προσεκτικά την ποιότητα του κοσμήματος που σκοπεύετε να αγοράσετε. Εάν βρείτε ένα κομμάτι χαμηλής ποιότητας σε τιμή ευκαιρίας και σας ξετρελάνει, τότε σίγουρα προχωρήστε στην αγορά του. Αλλά σε γενικές γραμμές, για την αγορά ενός vintage κοσμήματος πρέπει να ελέγχετε πολύ καλά την ποιότητα του. Η αξία ενός ποιοτικού κομματιού θα ανεβαίνει την πάροδο του χρόνου και εσείς θα χαίρεστε να το φοράτε για αρκετά χρόνια. Τα σημάδια της καλής ποιότητας είναι η καλή κατασκευή, το σημαντικό βάρος, το μέταλλο και οι πέτρες που το στολίζουν.
Η καλή ποιότητα στα κοσμήματα αντίκες μπορεί να διασφαλιστεί όταν αγοράζουμε κομμάτια γνωστών κατασκευαστών αν και τότε η τιμή μπορεί να εκτοξευθεί στα ύψη.
Τα vintage κοσμήματα πρέπει πάντα να φέρουν «υπογραφή»; Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν πολύ όμορφα «ανώνυμα» κομμάτια διαθέσιμα στη αγορά. Εξαρτάται από το ποιος πραγματικά είσαι, δεδομένου ότι ένας συλλέκτης κοσμημάτων θα εκτιμήσει μια υπογραφή πολύ περισσότερο από κάποιον που θα χρησιμοποιήσει το κομμάτι ως ένα αξεσουάρ μόδας.




Προσωπικότητα
Εάν αγοράζετε για τον εαυτό σας, εξετάστε ποια είναι τα είδη των κοσμημάτων που αισθάνεστε άνετα φορώντας τα. Το μέγεθος, η αντοχή, το χρώμα και το συνολικό ύφος θα πρέπει να επηρεάσουν τις αγορές σας. Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε ένα δώρο, δεν έχει νόημα να πάρετε μια τεράστια vintage καρφίτσα για την 15χρονη ανιψιά σας η οποία ντύνετε σε casual στυλ. Και η θεία σας που ντύνεται τολμηρά θα προτιμήσει να φοράει φανταχτερά κοσμήματα και δε θα εκτιμήσει ένα ζευγάρι λεπτοκαμωμένα σκουλαρίκια-αντίκα.





 Μια ξεχωριστή νότα
Ζητήστε από τον πωλητή να σας δώσει ορισμένα στοιχεία για το κομμάτι που αγοράζετε. Όπως το σχεδιαστή ή τον κατασκευαστή, την ηλικία ή την εποχή του, διακριτικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή, και ακόμα ον πρώην ιδιοκτήτη, εφόσον αυτά είναι γνωστά.



ιδέες για vintage κοσμήματα


 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 







1 σχόλια:

to alataki είπε...

Mα πού τα βρήκες αυτά τα κοσμήματαπαιδάκι μου, πού τα ξετρύπωσες; Εγώ πάντως προσπαθώ να χει(οι)ροποιήσω τα δικά σου... Είδες που σου αφιέρωσα το παραμυθάκι;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

αρχείο

τα νεα μου...

φίλοι