Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Κομπολόι - ένας πιστός σύντροφος


To κομπολόι, ένας πιστός σύντροφος σε στιγμές χαράς ή λύπης!
Ένα αξεσουάρ, που η προέλευση του χάνεται στο βάθος των αιώνων και πολλοί πολιτισμοί ανά τον κόσμο το διεκδικούν ως κομμάτι της δικής τους παράδοσης. Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανεις την αρχική μορφή και χρήση του, μιας και κάθε λαός το έχει κατασκευάσει και το έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικά.


Ο χαρακτήρας του κομπολογιού στα παλαιότερα χρόνια είναι κυρίως θρησκευτικός. Το όνομα και ο αριθμός των χαντρών  ποικίλει ανάμεσα στις διάφορες θρησκείες. Οι Μωαμεθανοί κατασκεύασαν τα πρώτα κομπολόγια τους με 99 όμοιες ξύλινες χάντρες, όσες και οι προσευχές  τους. Οι Ινδοί, το ονομάζουν mala, που σημαίνει προσευχή και το κατασκευάζουν με 108 χάντρες, αντίστοιχα με τις προσευχές τους. Κατά το 13ο αιώνα το κομπολόι περνάει και στην Ευρώπη. Οι Καθολικοί Χριστιανοί το κατασκευάζουν με 59 χάντρες και το όνομα του διαφοροποιείται ανάλογα την περιοχή, chapelet στα γαλλικά, rosario στα ιταλικά και rosenkranz στα γερμανικά. Σε αυτά τα κομπολόγια οι χάντρες παραμένουν σφιχτά δεμένες και ακίνητες όπως και οι θρησκευτικοί κανόνες της εποχής.

Στην ελληνική παράδοση εικάζεται  ότι το κομπολόι έγινε γνωστό από τους Τούρκους, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το κομπολόι υπήρξε και στην αρχαία Ελλάδα. Ίσως είμαστε ο μοναδικός λαός που διαχώρισε το κομπολόι από τη θρησκεία, δημιουργώντας το κομποσκοίνι. Στην Ελλάδα το κομπολόι έχει πάντα μονό αριθμό χαντρών και συνήθως ο αριθμός τους είναι 33, όσα και τα χρόνια του Χριστού.


Το κομπολόι σήμερα είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί αγχολυτικό, έτσι απασχολούμε τα χέρια μας και δίνουμε διέξοδο σε εκνευρισμούς και αμηχανίες. Επίσης είναι ένας τρόπος να κόψουμε κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα ή το φάγωμα των νυχιών. Παράλληλα είναι ένα σύμβολο πίστης και θετικής ενέργειας ανάλογα με τα υλικά και τα φυλαχτά που το διακοσμούν.


Σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, σε χαρά, σε λύπη, σε θυμό ή σε αγωνία, είναι ένας φίλος που αγαλλιάζει την καρδιά μας και είναι ο καθρέφτης της προσωπικότητας και της κουλτούρας μας.

5 σχόλια:

Δημιουργία είπε...

Το κομπολοι ειναι ο,τι καλυτερο για να απασχολεις τα χερια σου σε πολλες και διαφορες καταστασεις.

kariatida62 είπε...

Bοηθά ακόμα και για να κόψεις το τσιγάρο...

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Ολοι οι άντρες του σπιτιού μου είχαν το δικό τους κεχριμπαρένιο...
Ανάλογα με τον ήχο καταλαβαίναμε
την διάθεσή τους....

drosostalitsa είπε...

Καλημέρα!
Να έχετε μια όμορφη εβδομάδα!

Με τη νέα φορολογία στα τσιγάρα λέω να το ρίξω στο κομπολόι....

Γιαγιάκα πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, ευχαριστώ *

sev είπε...

"η κυρία με το κομπολόι" είναι μια τοιχογραφία απο το ακρωτήρι της Σαντορίνης, είναι 4000 χρόνια παλιά, αυτά σχετικά με την προέλευση απο Τουρκία και αλλους μύθους ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

αρχείο

τα νεα μου...

φίλοι