Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Δαχτυλίδι αρραβώνων - Η ιστορία του

Γάμος σημαίνει νέο ξεκίνημα. Μια νέα ζωή, μια νέα οικογένεια, νέες δεσμεύσεις και ένας νέος καλύτερος φίλος - το δαχτυλίδι αρραβώνων!


Το δαχτυλίδι αρραβώνων ως σήμερα έχει κάνει μεγάλο ταξίδι και απέχει πολύ από την απλή σιδερένια βέρα που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους τον 4ο αιώνα. Ένα δαχτυλίδι αρραβώνων συνήθως μας φέρνει στο νου την εικόνα ενός δακτυλίου με μια πέτρα στο κέντρο, συνήθως ενός διαμάντιού. Γνωρίζετε ότι το πρώτο διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων δόθηκε από αρχιδούκα Maximillian της Αυστρίας στην Μαρία της Βουργουνδίας το 1477;  Τα διαμάντια θεωρούνταν ότι έχουν μαγικές δυνάμεις και ενισχύουν την αγάπη, την αγνότητα και την πίστη.






Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του δαχτυλιδιού αρραβώνων. Τα πρώτα δαχτυλίδια αρραβώνων είχαν κατασκευαστεί από δέρμα, φυτά ή άλλα φυσικά υλικα και υποδείκνυαν την ένωση του ζευγαριού, καθώς και την ένωση της περιουσίας τους. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν δαχτυλίδια σιδήρου  για να συμβολίσουν την ισχυρή και αιώνια αγάπη, ενώ οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι πρέπει να φοράνε το δαχτυλίδι στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού, όπου περνάει η φλέβα της αγάπης (vena amoris) και συνδέεται με την καρδιά.




Τον 9ο αιώνα, ο Πάπας Νικόλαος υποστήριξε την χρήση της βέρας, καθιστώντας υποχρεωτικό να χρησιμοποιούνται χρυσές βέρες που να υποδηλώνουν τον πλούτο και την ικανότητα του γαμπρού. Αργότερα, το 1215, ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΙΙ, διεύρυνε τις επιλογές για το μέταλλο και συμπεριέλαβε το ασήμι και τον σιδήρο. Ένα νεό είδος για το δαχτυλίδι αρραβωνων ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της ελισαβετιανής περίοδου. Ηταν ένα σύνολο τριών αλληλένδετων δακτύλιων που επρεπε να φορεθούν από το γαμπρό, τη νύφη και ένα μάρτυρα,την ημέρα του γάμου. Σταδιακά  τα μεταλλικά δαχτυλίδια άρχισαν να στολίζονται με πολύτιμους λίθους, όμως τα διαμάντια ήταν πολύ σπάνια και χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από αριστοκράτες και βασιλείς.


Τον 18ο αιώνα, τα διαμάντια ανακαλύφθηκαν στη Βραζιλία και άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως από τους πλουσίους. Στα τέλη του 19ου αιώνα βρέθηκαν άφθονα διαμάντια στην Αφρική και τα πράγματα από τότε άλλαξαν οριστικά. Η Marilyn Monroe αποθανάτισε το διαμαντένιο δαχτυλίδι με το τραγούδι "Diamonds are a girl's best friend» και οι DeBeers με το σύνθημα τους «A diamond is forever" διασφαλίζοντας ότι όταν πρόκειται για ένα δαχτυλίδι αρραβώνων η καλύτερη επιλογή είναι ένα διαμάντι!



Σήμερα τα δαχτυλίδια αρραβώνων δεν συμφωνούν με τα πρότυπα του παρελθόντος. Οι επιλογές είναι τεράστιες και το ατομικό στυλ είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου δαχτυλιδιού αρραβώνων.

7 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Είναι πολύ αργά να ζητήσω δακτυλίδι αρραβώνων μπορώ όμως να το ζητήσω ως επετειακό.
Θα προτιμούσα το πρώτο και το τέταρτο.

Asteri (Maria) είπε...

Κι εμένα που μου το πήρε πριν 9 χρόνια, σάμπως το φόρεσα; ούτε την βέρα μου δεν φοράω :P
Πάντως όλα είναι πολύ όμορφα, ειδικά αυτό με τις ροζ πετρούλες.
Τα φιλιά μου
Καλό απόγευμα

eleni είπε...

Όμορφα,είναι όλα!Και η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Ποιο να διαλέξω;Δυσκολεύομαι.
Φιλιά!

anthivolon είπε...

Δροσοσταλίτσα μου,
Εύχομαι το δικό σου διαμάντι να βρίσκεται στην ψυχή του άνδρα που θα παντρευτείς, εεε τώρα αν υπάρχει κι ένα δεύτερο σ΄ένα μονόπετρο, δε θα πούμε και όχι.....
Σε φιλώ
Καλό μήνα

kariatida62 είπε...

Ωραία η ιστορική αναδρομή του εθίμου του δαχτυλιδιού των αρραβώνων! Πρωτότυπα τα δείγματα που μας έδειξες...
Άντε να σου ευχηθούμε γρήγορα να το διαλέξεις και συ!

Ανεράιδα είπε...

Πολύ ωραίες πληροφορίες!! Και εξαιρετικές επιλογές, όπως πάντα! Μ' αρέσουν πολύ τα χρωματιστά.

sweet dreams είπε...

Μια πολυ γλυκια σημειωση απο μια λατρη του ωραιου,πολυ ωραιο.Αν εισαι ελευθερη και στα δικα σου!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

αρχείο

τα νεα μου...

φίλοι