Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Πως να επιλέξω χρώματα για τα χειροποίητα κοσμήματα μου;

To χρώμα μπορούμε να πούμε ότι είναι η «ψυχή» του ορθού σχεδιασμού των κοσμημάτων με χάντρες. Μπορεί να λειτουργήσει υπέρ ή κατά για το σχέδιο του κοσμήματος που θα επιλέξουμε να δημιουργήσουμε . Γι' αυτό το λόγο η επιλογή του θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και ανάλογα με το ύφος που θέλουμε να δώσουμε στο καλλιτέχνημα μας . Το χρώμα μπορεί να ορίσει τη διάθεση ενός κοσμήματος - παράδειγμα: χρησιμοποιούμε ένα παιχνιδιάρικο συνδυασμό φωτεινών χρωμάτων για να εκφράσουμε ένα "ευτυχισμένο" σχέδιο ή επιβλητικές κόκκινες αποχρώσεις για ένα πιο "δυναμικό" κόσμημα.  Το κλειδί, πραγματικά, είναι να συνδυάσουμε τα χρώματα αρμονικά ώστε να προσελκύουν τα μάτια, όχι να τα αποκρούουν.




Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιούμε τα χρώματα στο σχεδιασμό των κοσμημάτων μας:


Χρησιμοποιώ χρωματικούς συνδυασμούς για να κτίσω τις σχεδιαστικές ιδέες μου.

1.    Μονοχρωματικό: χρησιμοποιούμε ένα χρώμα – κλειδί (για παράδειγμα μωβ) και συνδυάζουμε  ίδιες αποχρώσεις και τόνους, φωτεινότερους ή σκοτεινότερους, για να πετύχουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

2.    Συμπληρωματικό:  χρησιμοποιούμε δύο βασικά χρώματα που βρίσκονται ακριβώς απέναντι στο τροχό των χρωμάτων (παράδειγμα καφέ - μπλε) , καθώς και διάφορες αποχρώσεις τους .


3.    Ανάλογο: κάνουμε ένα περίεργο συνδυασμό χρωμάτων που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στον τροχό των χρωμάτων (π.χ.: κόκκινο – πορτοκαλί - ροζ) . Αυτό το θέα μπορεί να είναι τόσο έντονο όσο το συμπληρωματικό αλλά είναι σίγουρα πιο πλούσιο από το μονοχρωματικό.


4.    Διαχωρισμένο συμπληρωματικό: κάνουμε μια παραλλαγή του συμπληρωματικού και χρησιμοποιούμε 1 βασικό χρώμα  σε συνδυασμό με 2 διπλανά χρώματα που βρίσκονται απέναντι του στον τροχό των χρωμάτων (π.χ.: βιολετί – πράσινο και πορτοκαλί.




• Δουλεύω το σχέδιο μου γύρω από ένα θέμα.

Όταν επιλέξουμε την χρωματική σκηνή που θα χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να  δώσουμε χαρακτήρα και προσωπική υπογραφή στα σχέδιά μας με ένα θέμα, το οποίο θα καθοδηγεί τις σχεδιαστικές ιδέες μας κατά τη δημιουργία του χειροποίητου κοσμήματος. Η επιλογή του θέματος είναι ευκολη υπόθεση. Μπορεί να είναι ανάλογη με την εποχή (παράδειγμα: χειμώνας), ή το ύφος (παράδειγμα: κλασικό), ή ακόμα και τον πολιτισμό (παράδειγμα: έθνικ), ή και την περίσταση (π.χ.: νυφικό κόσμημα)


• Συμβολισμοί χρωμάτων σε διάφορους πολιτισμούς

Τα χρώματα εκφράζουν διαφορετικές έννοιες στους λαούς σε όλο τον κόσμο. Μερικά δείγματα αυτού του διαπολιτισμικού συμβολισμού των χρωμάτων:

1. Μαυρο - συμβολίζει το θάνατο, καθώς και το στυλ και την κομψότητα στις περισσότερες δυτικές χώρες. Στην Κίνα συμβολίζει  την εμπιστοσύνη και την υψηλή ποιότητα.

2. Κόκκινο -εκφράζει πένθος για τους Νοτιοαφρικανούς, αλλά σηματοδοτεί καλή τύχη και αισιοδοξία για τους Κινέζους. Επίσης στην ανατολική Ευρώπη συμβολίζει τον ανδρισμό.

3. Κίτρινο – στις ΗΠΑ έχει ένα γυναικεία χαρακτήρα, αλλά στο Μεξικό σηματοδοτεί το  πένθος.

4. Μωβ - είναι ένα σύμβολο της δαπάνης για τα περισσότερα ασιατικά έθνη, αλλά και πένθους στη Βραζιλία. Εκφράζει, επίσης, τη φρεσκάδα και την καλή υγεία σε πολλές δυτικές χώρες.

5. Πράσινο  - Συμβολίζει την υψηλή τεχνολογία στην Ιαπωνία, αλλά είναι ένα απαγορευμένο χρώμα στην Ινδονησία . Επίσης σημαίνει τύχη για τα έθνη της Μέσης Ανατολής.

6. Μπλε - συμβολίζει την αθανασία στο Ιράν.

7. Ροζ - είναι το σύμβολο της θηλυκότητας στις ΗΠΑ στην Ευρώπη και στις περισσότερες ασιατικές χώρες.

8. Λευκό - σημαίνει πένθος στην Ιαπωνία και σε άλλα ανατολικά έθνη, αλλά επίσης και την  αγνότητα και την καθαρότητα στις περισσότερες δυτικές χώρες.

9. Καφέ - σημαίνει αποδοκιμασία για τους κατοίκους της Νικαράγουα.

Η επιλογή και ο συνδυασμός των χρωμάτων συνθέτουν τη χρωματική παλέτα μας. Χρησιμοποιήστε τις παλέτες σας για να πετύχετε μια ευχάριστη αρμονία χρωμάτων και να κάνετε τα κοσμήματα σας να ξεχωρίζουν!

11 σχόλια:

Magda^_^ είπε...

Ουαου! Τέλεια ανάρτηση,ανακάλυψα πολλά πράγματα που δεν ήξερα!Μπράβο σας που μας τα μάθατε!!
Φιλάαακια!!

Πλεκτο Εγκωμιο είπε...

Δροσοσταλίτσα τι να πω τώρα!!! Μας χάρισες έναν θυσαυρό!! Πραγματικά είναι πολύτιμες αυτές οι συμβουλές!! Τρέχω να τις εκτυπώσω!! Φιλάκια πολλά πολλά!!

thumbelina είπε...

Δροσοσταλίτσα πολύ μου άρεσε αυτή η ανάρτηση, μας έμαθες τόσο ωραία πράγματα που δεν τα ξέραμε!!!
να είσαι καλά,
φιλάκια!!

Φωτεινή είπε...

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές! Πάντα κάτι καινούργιο και πρωτότυπο! Τι είσαι εσύ βρε παιδί μου! Εγκυκλοπαίδεια!

evelina είπε...

πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά για τα χρώματα ..υπέροχη η ανάρτηση σου

Rena είπε...

Ασχολούμε πολύ με τα χρώματα αλλά αυτά δεν τα ήξερα όσο ζεις μαθαίνεις!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μπράβο Δροσοσταλίτσα για το πολύ όμορφο και κατατοπιστικό ποστ σου!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

drosostalitsa είπε...

Καλημέρα φίλες μου! Χαίρομαι που σας άρεσε η αναρτηση για το χρώμα! Μπορείς να κάνεις θαυματα με τη σωστή χρήση του χρώματος και να αναδείξεις τα κοσμήματα σου!

Φιλάκια πολλα ***

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Ευχαριστούμε για την καταπληκτική και τόσο χρήσιμη ανάρτησή σου!!
Υπάρχουν τόσα ακόμη που δεν ξέρουμε...
Καλό Σ/Κ :))

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Περνα λιγο απο μενα σε παρακαλω

xeirodimiourgies είπε...

Πόσα μπορεί να σημβολίζει ένα χρώμα ανα χώρα στον κόσμο!!
Και ιδιαίτερα χρήσιμο αυτό το άρθρο. Να είσαι καλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

αρχείο

τα νεα μου...

φίλοι