Αρχικά, τα ελληνικά κοσμήματα ήταν απλούστερα από ότι σε άλλους πολιτισμούς, με απέριττο σχεδιασμό και κατασκευή. Ωστόσο, καθώς ο χρόνος κυλούσε τα κοσμήματα άρχισαν να γίνονται πολυπλοκότερα και από τα ευρήματα διαπιστώνεται μια μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και μοτίβα.
Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα φορούσαν κοσμήματα μόνο για δημόσιες εμφανίσεις ή ειδικές περιπτώσεις. Συχνά με αυτά έδειχναν τον πλούτο τους και την κοινωνική τους θέση. Στην αρχαία Ελλάδα τα κοσμήματα δεν ήταν προνόμιο μόνο των πλουσίων και φοριόταν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Με τα κόσμηματα, οι αρχαίοι Ελληνες φιλοδοξούσαν να προστατευτούν από το «κακό μάτι» ή να τροφοδοτηθούν με υπερφυσικές δυνάμεις, ενώ κάποιες φορές τα κοσμήματα που φορούσαν είχαν θρησκευτικό συμβολισμό. Κάποια ιδιαίτερα όμορφα κοσμήματα που έχουν βρεθεί ήταν αφιερωμένα στους 12 θεούς του Ολύμπου.
Έχουν βρεθεί κολιέ, σκουλαρίκια, μενταγιόν, καρφίτσες, βραχιόλια, περιβραχιόνια, ζώνες, δαχτυλίδια, στεφάνια και άλλα περίτεχνα στολίδια των μαλλιών. Τα φυτικά και ζωικά μοτίβα κυριαρχούσαν και πολύ συχνά το θεμα ήταν εμπνευσμένο από τους 12 θεούς. Τα σκουλαρίκια με τον φτερωτό Ερμή, οι καρφίτσες με την Αφροδίτη και τον γιό της, Έρωτα και ο αετός του Δία ήταν πολύ δημοφιλή σχέδια στην αρχαία Ελλάδα.
Τα διαχρονικά σχέδια των αρχαίων ελληνικών κοσμημάτων θα μπορούσαν να φορεθούν και σήμερα με τον ίδιο τρόπο και να κάνουν πολύ εντυπωσιακή την εμφάνιση μας!
Αρχαία ελληνικά κοσμήματα
3 σχόλια:
Σχέδια μεγαλόπρεπα και ταυτόχρονα λιτά και απέρριτα! Υψηλής αισθητικής!!!
Δεν γνώριζα ότι τους πρώτους λίθους που χρησιμοποίησαν ήταν ο αμέθυστος, το μαργαριτάρι και το σμαράγδι!!!
Το σμαράγδι για μένα είναι η πλέον αριστοκρατική πέτρα... μ'αρέσει πολύ πάνω στα δακτυλίδια!
Ο μαίανδρος επίσης είναι ένα καταπληκτικό σχέδιο που το χρησιμοποιούσαν πολύ στα κοσμήματα αλλά και στις μπορντούρες των χλαμύδων...μ'αρέσει πολύ!
Μπράβο βρε Δροσοσταλίτσα για τις πληροφορίες που μας έδωσες!
Το σίγουρο είναι ότι εσύ φτιάχνεις υπέροχα κοσμήματα.
τι έγινε καλέ εδώ το σχόλιό μου? χάθηκε?
Δημοσίευση σχολίου